About Me

Νοσοκομειακός Διαιτολόγος ΠΓΝΑ Ερυθρός Σταυρός (Κοργιαλένειο Μπενάκειο) - Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων - Διατροφολόγων - κινητό: 6977867138

Friday, June 15, 2007

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΚΑΚΑ ΜΑΝΤΑΤΑ

ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ- ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ

Προϊόντα βιολογικά με ολίγη από γενετικά τροποποιημένα

ΓΙΑ ΠΡΟΔΟΣΙΑ
των καταναλωτών μιλούν οι οικολόγοι, μετά την απόφαση των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης να εννεαπλασιάσουν το ανώτατο όριο γενετικά τροποποιημένων οργανισμών που μπορεί να περιέχει μια τροφή η οποία χαρακτηρίζεται «βιολογική».
Μέχρι τώρα το όριο ήταν 0,1%, που είναι και το κατώτατο ποσοστό ξένων οργανισμών το οποίο μπορεί να ανιχνευθεί. Σύμφωνα όμως με την επίτροπο Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μάριαν Φίσερ- Μπουλ, ο σεβασμός αυτού του ορίου καθιστά την παραγωγή βιολογικών τροφίμων πολύ δαπανηρή. «Η μηδενική ανοχή είναι κάτι που ακούγεται ωραίο, αλλά στην πραγματική ζωή δεν είναι ρεαλιστικό» δήλωσε, προτείνοντας την αύξηση του ανώτατου ποσοστού σε 0,9%. Η εισήγησή της έγινε δεκτή από τους υπουργούς Γεωργίας. Άμεση ήταν η αντίδραση των Πρασίνων. Η Έλεν Χόλντερ, από τους Φίλους της Γης, δήλωσε ότι οι υπουργοί Γεωργίας άνοιξαν την πόρτα για περισσότερους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς στα βιολογικά τρόφιμα.
«Τυχαία» μόλυνση
Παρ΄ όλο που η σκόπιμη χρήση τέτοιων οργανισμών στη βιολογική γεωργία εξακολουθεί να απαγορεύεται, η «τεχνικά αναπόφευκτη» ή «τυχαία» μόλυνση θα χαρακτηρίζεται στο εξής «αποδεκτή». Τα τρόφιμα που επηρεάζονται είναι το ρύζι, τα γλυκά, τα δημητριακά και γενικότερα όλα όσα έχουν βάση τη σόγια και το καλαμπόκι, εισάγονται από χώρες εκτός Ευρώπης και μπορούν εύκολα να μολυνθούν από γενετικά τροποιημένα τρόφιμα τα οποία μεταφέρονται, για παράδειγμα, με το ίδιο πλοίο.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υιοθετήσει επειγόντως μια νομοθεσία που θα προστατεύει τους αγρότες οι οποίοι χρησιμοποιούν βιολογικές και συμβατικές μεθόδους από μια γενετική μόλυνση» δήλωσε ο Μάρκο Κοντιέρο από την Γκρίνπις. «Η στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πολλών χωρών- μελών περιφρονεί τις επιλογές των Ευρωπαίων καταναλωτών και θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο τον τομέα των βιολογικών τροφίμων».


ΠΗΓΗ: "ΤΑ ΝΕΑ" 14-6-2007